A Linux-játékok népszerűsége lenyűgözően megnőtt a Steam-játékosok körében, a Valve játékplatformjának legutóbbi hardveres felmérése alapján.

A 2022. április hardveres felmérés szerint a Linuxot használó játékosok aránya 1,14%-ra nőtt, ami még mindig szerény arány, de az előző hónaphoz képest, amikor a Linux pontosan 1,0% volt, ez a növekedés elég erős.

Míg a Windows számára a 0,14%-os növekedés nagyon keveset jelent, addig a Linux számára ez nagy ugrás, és a Valve adatai alapján a második legmagasabb elfogadottsági szintet jelenti az alternatív platformon az utóbbi időben.

Vajon mi volt a valaha volt legjobb hónap a Linux számára? Ez 2021 novembere lenne, amikor a Steam hardveres felmérése 1,16%-os elfogadottsági szintről számolt be, amint arra az erről beszámoló Gaming on Linux is rámutatott. Érdekes módon ez az elfogadási arány 2021 júliusa óta, amikor a Steam Deck bejelentésre került, meglehetősen gyorsan emelkedett erre a csúcsra, de mióta elérte ezt a csúcsot, az arány lassan lefelé sodródott, és 2022 márciusában elérte az 1%-ot.

Ami tehát igen figyelemre méltó, hogy viszonylag nagy kiugrást láthattunk, 1%-ról 1,14%-ra ugrott – ez az utóbbi idők legnagyobb ugrásai mindössze egy hónap alatt.

Mint említettük, bár ezek viszonylag kis százalékai a teljes Steam játéktérnek, ez még mindig ígéretesen nagy ugrásnak tűnik a Linux számára 2022 áprilisában. Vajon ez a Steam fedélzet népszerűségét tükrözi, tehát segít abban, hogy a játékosok kipróbálják a Linuxot?

Úgy gondoljuk, hogy igen, bár ez nem jelenti azt, hogy a Valve felmérésében hirtelen rengeteg Steam Deck-tulajdonos jelenik meg. Persze most már rengeteg Steam Deck van – annyi, amennyit a Valve le tud gyártani és ki tud szállítani, bár nem világos, hogy ez a tényleges szám mennyi lehet.

Amivel talán nem vagy tisztában, az az, hogy a jelek szerint a Steam Deck felhasználók csak akkor kapnak meghívást a Steam hardver felmérésben való részvételre, amikor asztali módban vannak (a Steam kliens fut), és a legtöbb ember szinte minden idejét játékmódban tölti. Ez tehát valószínűleg azt jelenti, hogy sok Steam Deck tulajdonosnak esélye sincs részt venni a felmérésben.

Az elmúlt hónap jelenlegi kiugrása valószínűleg azt mutatja, hogy egyszerűen csak a Linux-játékok iránti extra érdeklődést mutatják, amelyet a Steam Deck körül dobolnak fel, és különösen a Valve nyomja előre a Protonon végzett munkát, hogy jobban működjön és több Windows-játékkal legyen kompatibilis.

A valóságban, ha a Steam Deck tulajdonosok teljes mértékben benne lennének a havi hardverjelentésben, a Linux-játékosok aránya valószínűleg még mindig jóval magasabb lenne. És ha a Valve foglalkozik azzal, hogy a felmérés hogyan valósul meg a Steam Deckben, hogy mindenkihez eljusson (nem csak azokhoz, akik a megfelelő időben lógnak az asztali módban), akkor sokkal nagyobb emelkedés jöhet (relatív értelemben – persze mérsékeljük megfelelően az elvárásokat).

A közeljövőben tehát várhatóan megdől, és valószínűleg jócskán lemarad a tavalyi magas elfogadási arány – nem csak azért, mert egyre több Deck-tulajdonos kerül be a felmérésbe, hanem azért is, mert egyre több kéziszámítógépet szállítanak, és a Proton folyamatosan finomodik, hogy további érdeklődést keltsen (a Deck-en kívül), ami már most is olyan emelkedést okoz, mint amilyet áprilisban láthattunk. És bár a Linux aligha fogja kihívni a Windowst, talán hamarabb akarja majd megelőzni a macOS-t (jelenleg 2,55%-on áll), mint gondolnánk…

forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.