2020 végén eljött az a pillanat amit nagyon sok konzol játékos már régóta várt : megérkezett a PlayStation és az Xbox új generációs konzolja, utóbbi esetében ráadásul többes számról beszélhetünk.

Nézzük át gyorsan, hogy mit is jelent ez a generáció váltás. Az egyik legnagyobb dolog amire a Sony és a Microsoft és óriási hangsúlyt fektetett nem mást mint a 4k 60fps és a Full HD 120 fps-es felbontás & frame szám kombinációja. Azaz a Microsoftnál ez csak a Series X esetében igaz, a Series S-nél ( ami a generáció olcsóbb, gyengébb modellje ) az volt a szempont, hogy HD felbontásban bírja a 120 fps-t ezzel az online játékosokat megcélozva. Viszont kanyarodjunk vissza a Series X -re és a PlaySation 5-re. Sikerült ez teljes mértékben? A válasz : jelenleg még nem.

Mind a két konzol bitang erős hardverrel rendelkezik és amint a fejlesztők is kitapasztalják pontosan hogyan is tudják optimalizálni teljes körűen a játékokat biztosan lesz előrelépés azonban jelenleg ezeket a beígért számokat még nem hozzák a konzolok.

A hiba jelenleg a felbontásban keresendő, a Sony és a Microsoft is egy alapelvet határozott meg, ami pedig nem más mint : A frame számból nem engedünk!

Ez azt jelenti, hogy amint nagyobb terhelést kapnak a konzolok dinamikusan elkezdik másodpercekre rontani a felbontást, hogy a frame szám viszont stabil maradhasson. Teszem hozzá ez még így is egy olyan eredmény amit pár évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tartottunk, és ehhez nem is szükséges túl messzire visszamennünk az időben.

A kérdés viszont adott : Megéri-e jelenleg váltani, belekalkulálva azt, hogy a piacon több hónapos várólisták vannak , sok esetben az egyetlen lehetőségünk pedig az, hogy többszörös áron vásároljuk meg az interneten a terméket egy üzértől aki csak azért szerezte be, hogy többszörös áron eladja.

A válasz egyértelműen NEM! A fejlesztőknek még időre van szüksége, hogy teljes körűen kitudják használni a konzolok adottságait. A gyártók információi alapján nyárra rendeződni fog a túlrendelés és mindenki kényelemesen hozzá fog tudni jutni a konzolhoz. Addig pedig senki nem marad le semmiről, hiszen az előző generáció csúcstartói is megközelítik ( el nem érik, de megközelítik ) azt a szintet amit jelenleg a fejlesztők kitudnak préselni az új konzolokból. Azt pedig már az előző szériánál is láthattuk, hogy a konzolok kiteljesedése és a generáció csúcsa abszolút nem az első ( de még lehet nem is a második ) évben történt meg.

Tehát semmi szükség az aggodalomra és a kapkodásra! Azt tanácsoljuk várja ki mindenki mire stabilizálódik a piac, lemaradni pedig nem fog semmiről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.