A Counter Strike játékok évek óta hihetetlen népszerűségnek örvendenek. Ha pontosak szeretnénk lenni a Counter Strike 1.6 volt az egyik olyan játék még a 90-es években ami megteremtette a ma ismert Esport alapjait. Ezt a hagyományt vitte tovább később a Source majd a GO is.

A Counter Strike : Global Offensive már több mint 10 éve jelent meg és azóta is letaszíthatatlanul uralja az Esport trónját – a kérdés azonban az még meddig?

A legnagyobb probléma az-az, hogy a Source és a Global offensive alapját is egy motor képviseli az ún. source 1-es motor. Ez már több mint 15 éves amiből lehet kalkulálni, hogy jelenleg több mint elavult. Mit is jelent ez pontosan? Egy korábban a Valve-nál dolgozó fejlesztő nyilatkozott az ügyben aki úgy fogalmazott, hogy a 15 éves source 1-es motor egy káosz. A fejlesztők nem látják át, sokszor már nem tudják értelmezni és a legapróbb változtatás is több száz vagy ezer sornyi kódot jelent. Ez pedig egyértelműen ahhoz vezet, hogy a játék hiba mentesítése és folyamatos, dinamikus fejlesztése majdnem lehetetlen.

Mi a megoldás? A megoldást a Valve is tudja és már évek óta igyekeznek dolgozni is rajta ez pedig nem más mint a hőn áhított source 2-es játékmotor. A nyilatkozó fejlesztő erről is beszélt és sajnos nem jó hírekkel szolgált. Állítása szerint 2 okból nem halad a source 2 fejlesztés. Az első az előbb említett indok miszerint jelenleg már az is hatalmas küzdelem a fejlesztőknek, hogy a source 1 alatt futó játékot folyamatosan stabil állapotban tartsák.

A második ok azonban már kevésbe ad okot bizakodásra : hatalmas a belső széthúzás. A 15 éves kódot csak olyanok tudják átlátni akik már akkor is a Valve-nál dolgoztak amikor először alkalmazták az-az egy fix összeszokott régi motoros csapatról beszélünk. Ők pedig összefogva bárkit kitudnak túrni a cégből aki valamilyen módon negatív hatással van az Ő bevételi forrásukra. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy miután Ők a jelenlegi helyzetben nélkülözhetetlenek a source 2 esetében pedig ez már nem biztos, hogy így lenne, nekik abszolút nem érdekük, hogy elkészüljön az új motor. Náluk jobban pedig ezt senki nem is tudja akadályozni.

Tehát a jelek és az állapot jelenleg nem ad okot a bizakodásra viszont mi azért reménykedünk, hogy vagy a fejlesztők látják be, hogy ez így sokáig nem mehet vagy a Valve áll a sarkára és rak rendet a közöttük. A Counter Strike-nak egy esélye van a túlélésre : a source 2. Csak abban bízhatunk ezt Ők is időben felismerik és megteszik a megfelelő lépéseket azért, hogy végre elkészüljön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.